Pomoc społeczna

Kiedy nie możesz uchwycić się nawet brzytwy

W latach 2018/2019 fundacja aktywnie prowadziła służbę wśród ludzi bezdomnych i ubogich. Było to zadanie, które nie należało do łatwych. Wymagało wiele wytrwałości, ale także i mądrości w pomaganiu.

Ważne jest nie oceniać, nie zastanawiać się, czy ci ludzie zasłużyli na swój los, czy nie. Czy warci są by im pomóc? Przeszłości i tak już nikt nie zmieni a człowiek sam w sobie ma wielką wartość i nigdy nie może być oceniany przez zasobność swojego portfela.

W każdy piątkowy wieczór rozdawaliśmy paczki z żywnością, jeśli ktoś chciał otrzymał również dobrą radę, wsparcie czy modlitwę. Natomiast w każdą pierwszą sobotę miesiąca podopieczni byli częstowani także ciepłym posiłkiem.

Niektórzy przychodzili tylko by coś zjeść i bez słowa odejść, jednak byli i tacy, którzy chcieli zmienić swoje życie, lecz nie wiedzieli w jaki sposób mogą to zrobić. Od czego zacząć. Potrzebowali rady, zachęty, dobrego słowa czasem realnego wsparcia,jak chociażby przewiezienie do ośrodka. Dzięki temu kilku osobom udało się zmienić swoje życie. Ta garstka utwierdza nas w przekonaniu, że warto było ponieść wszelkie niedogodności i wyrzeczenia związane z tą pracą.